Ивайло Калфин, Байдън, Тръмп,

Ивайло Калфин: Очакванията на България и Европа са при Байдън да започне възстановяване на нормалния диалог със САЩ

Не виждам основанията, с които Доналд Тръмп ще оспори изборните резултати.

Това заяви в ефира на Европа сутрин с Диана Радева бившият евродепутат и вицепремиер Ивайло Калфин.

Тръмп заплаши с много процеси в съдилищата, започна с няколко и се оказа, че няма никакви правни аргументи за това. Поне до този момент не се вижда сериозна причина изборите да бъдат оспорени. Още повече, че Байдън има сериозна преднина (290 електорални гласа за Байдън срещу 214 за Тръмп към момента – б. ред).

Америка е много разделена на тези избори и то чисто емоционално. Този път е най-силното участие – около 145 милиона американци са гласували. Това се обяснява именно с емоцията и силната мотивация. Тръмп също получи много повече гласове в сравнение с изборите през 2016 година. Така че, не може да се твърди, че той е загубил с тежко поражение тези избори.

От другата страна стои Байдън с безпрецедентен брой избиратели, които са гласували за него. До голяма степен това се дължи и на медиите, които бяха в конфликт с Тръмп. Медиите успяха да внушат на американския народ, че продължаващото управление на Тръмп ще вкарат страната в по-големи проблеми. И това мобилизира много хората, смята Ивайло Калфин.

Именно фигурата на Тръмп обяснява повишената избирателна активност. Той е от тези политици, които много силно разделят обществото. Има хора, които много силно го подкрепят, а от другата страна е другата част нацията, която се страхува от такова управление.

Това ще бъде и основния проблем на Байдън – да обедини американците.

Разбира се, първо трябва да се справи с пандемията от коронавируса. Голяма част от успеха на Байдън с последните седмици наблегна именно на тази тема.

Със сигурност ще има промяна в стила на управление, няма да се управлява през туитър. Надявам се, американската позиция много по-малко остра и конфронтационна. При Тръмп всичко беше сложено на търговска основа, много силен брутален натиск имаше към партньори съюзници, с които САЩ имат традиционно добри връзки.

Очакванията на България и Европа са да започне възстановяване на тези връзки и сигурно Байдън ще тръгне в тази посока.

От друга страна, не трябва да очакваме много по-различна по съдържание американска политика. Няма как да се върнат старите трансатлантически отношения. Трябва да бъдат положени много усилия в тази посока, каза Калфин.

САЩ имат интерес в геополитическите си отношения, включително с България и района. Ние сме съюзници, партньори, но все пак ние трябва да отстояваме нашите интереси и тези на региона, смята Ивайло Калфин.

Има ли шанс да паднат визите за българите и каква е оценката за Камала Харис и има ли шанс тя да е следващият кандидат за президент на демократите? Вижте във видеото

 

- реклама -