Ива Митева, гражданство, Кирил Петков, Конституционен съд
снимка НОВА

Ива Митева става лидер на новата политическа формация

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева ще бъде лидер на най-новия политически проект в България – коалиция „Заедно“. Другото знаково лице в нея е Любомир Каримански.

Той и Митева са екс депутати от партия ИТН.

При обявяването на коалицията, двамата бяха категорични, че не са в лоши отношения със Слави Трифнов, но пътищата им вече са се разделили.

„Не сме заедно с Има такъв народ, защото всеки пое по своя път.

Оставам с уважение към Слави Трифонов, но има неща, с които не съм съгласна.

Не съм се виждала с колегите от ИТН, не знам каква е стратегията им за изборите. Отборен играч съм, но искам всички да играем отборно, включително и лидера“, заяви Ива  Митева.

В коалицията влизат четири партии – „Зелените“, представлявани от Владимир Николов, “Социалдемократическа партия” на Тодор Барбалов, “Сбор” на Димитър Илиев, и “Движение на непартийни кандидати” на Минчо Христов.

Митева и Каримански обясниха, че разочарованието от липсата на промени в политиката през последните две години ги е мотивирало да направят нова политическа формация.

Формацията ще влезе и в битката за следващите парламентарни избори, като си поставя за цел да вземе 10% от гласовете на избирателите, което ще им гарантира сигурно място в следващото Народно събрание.

Политическата ориентация ще бъде център-дясно. Ива Митева Каримански обявиха, че са отворени за диалог с останалите политически партии.

„Времето на червените линии изтече. Ако на ПП и ДБ не им достига малко, разбира се, че ще преговаряме с тях“, допълни новият политически лидер.

Името на Каримански предизвика един от големите трусове в коалицията между ПП, ИТН, БСП и ДБ, след като от партията на Трифонов го предложиха за управител на БНБ.

Тогава от „Продължаваме промяната“ отказаха да подкрепят номинацията. В крайна сметка Любомир Каримански не бе избран за гуверньор на банката, след като за кандидатурата му гласуваха само от ИТН и ДПС.

Ива Митев пък бе председател на 45-ото и на 46-ото Народно събрание. Тя се раздели с „Има такъв народ“ през ноември 2022.

Тогава Митева обяви, че никога не е членувала в партията, просто е имала „поет ангажимент към тях“.

- реклама -