Ива Митева, парламент, ваканция, консенсус
сн. БГНЕС

Ива Митева ще предложи депутатите да нямат лятна ваканция

Ще поставя днес на Председателски съвет въпроса за отмяна на лятната ваканция на депутатите.

Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

След като нямаше толкова дълго време парламент, не е редно народните представители да почиват, но отново е въпрос на гласуване и на приемане на решение, коментира тя.

Според правилника за работата на парламента, Народното събрание трябва да е във ваканция от 1 до 31 август.

Надявам се народните представители да спазват стриктно процедурите и правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказвани. Наистина трябва да влязат в сила онези разпоредби в правилника, които са свързани с неговото нарушаване, смята Митева.

На въпрос за „шарената подкрепа“, която получи за председател на НС този път, Ива Митева коментира, че сега гласовете са по-малко, заради БСП, които са се въздържали.

Това, което мен ме радва, че всички заявиха, че нямат против кандидатурата и личността, допълни тя.
Този парламент няма да е по-лек от другия, коментира Митева. До момента, в който има кабинет или се осъществи мандата, ще бъде напрегнато, прогнозира тя.

Предполагам, че президентът няма да се бави с възлагането на проучвателния мандат, каза Митева.

Попитана колко ще е животът на този парламент, тя коментира, че много зависи от разговорите между парламентарните групи.

Надявам се наистина да има диалог и разговори между парламентарните групи, добави председателят на парламента.

На въпрос относно подкрепата за правителство и евентуална промяна в правилника на НС, Ива Митева каза, че изискване на Конституцията е всички актове да се приемат с кворум от 121 депутати и мнозинство 61, така че тук няма друг полезен ход. Подкрепата трябва да е ясна преди гласуването, смята тя.

В отговор на въпрос дали ще търси подкрепа за правителство, Митева каза, че дотолкова доколкото функциите й на председател на парламента го позволяват, ще търся подкрепа. Затова и сега свиках Председателския съвет, защото има много неща, които трябва да си кажем помежду си, включително и за законодателната дейност на парламента, посочи тя. В предишния парламент приехме много изменения в правилника, които сега се оказват малко сложни за прилагане, коментира Митева.

Тя посочи, че винаги е търсела консенсус с колегите и смята, че такъв трябва да бъде търсен и да бъде намерен. „Както и смятам, че даже като че ли девизът вече „Съединението прави силата“ – по-актуалното е „В единството е силата“, каза Митева.


Източник: БТА

- реклама -