Ива Митева, споразумение, коалиция, различия
сн. БГНЕС

Ива Митева отново отказа да свика извънредно парламента и нападна Христо Иванов и Мая Манолова

Председателят на Народното събрание Ива Митева няма да свика извънредно заседание на Народното събрание и утре, въпреки постъпилите искания от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Причината – свикването на парламента би било в нарушение на Правилника за работа на Народното събрание.

„Ако ние не спазваме правилника и законите, то как да го очакваме от хората“, каза Митева в коментар по темата, цитирана от БНТ.

Според Митева, ако утре се свика заседание, това ще даде основание в следващи парламенти да се искат непрекъснато такива заседания за всичко.

Тя изрази задоволство, че президентът е обявил кога ще разпусне парламента, защото по думите ѝ „много са се поупражнявали по неин и негов адрес“.

Припомняме, че искане за извънредно заседание на парламента бе внесено късно през нощта в петък срещу събота. В неделя Митева обяви, че парламентът няма да заседава в първия ден на новата седмица.

Това провокира реакцията на депутати от ИБГНИ, които обвиниха Митева в нарушаване на Конституцията. А днес народни представители от „Демократична България“ внесоха ново искане за извънредно заседание.

Ива Митева отговори на техните критики с думите:

„Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила Конституцията. Кое точно съм нарушила? Правилникът е със статут на закон“, добави тя и посочи, че е изумена и от коментара на Христо Иванов от „Демократична България“ относно неспазването на сроковете.

По думите на Митева Манолова и Иванов не са си свършили работата и не познават правилника за работа на Народното събрание, а отправят упреци.

Днес Иванов отговори, че според него тя била твърде емоционална.

„Правилникът затова е правилник, за да дава процедурни възможности и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може“, допълни той.

- реклама -