Ива Митева
Снимка: БГНЕС

Ива Митева от ИТН е новият председател на Народното събрание

Народното събрание прие предложението на „Има такъв народ“ за председател.

Със 163 гласа За и 75 въздържали се Ива Митева беше избрана.

Преди това от ПП ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева.

75 от депутатите на ГЕРБ се въздържаха при гласуването на Митева. Кандидатурата й подкрепиха от „Има такъв народ“, „БСП за България“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се ! Мутри вън!.

сн. БГНЕС

Номинацията й беше обявена от Тошко Йорданов, който изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. До момента Митева беше директор на правната дирекция на Народното събрание.

Към нашата работа са обърнати очакванията на избирателите, за ясно и предвидимо стабилно законодателство.

Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание.

Това заяви Митева в първото си обръщение към депутатите.

Нека положим усилия за диалог помежду си, заяви тя.

„С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламента. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание.“, каза още тя.

Преди гласуването от ГЕРБ предложиха избора да се проведе със ставане от място с поименно извикване по азбучен ред и извикване на „за“, „против“ и „въздържал се“.

Мотивът – че изборът на председател е едно от знаковите събития в НС.

„Тук ще стане ясно, доколко са верни думите на групите, които заявиха, че ще се борят за нов морал и етика, да стане ясно и жаждата им за власт, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Тома Биков допълни, че това решение трябва да се подкрепи, след като всички се обявяват за прозрачност и нямат намерение да бавят заседанието.

Биков влезе в реплики с Татяна Дончева, която определи процедурата като бавене на заседанието. „Да не губим време в технически ходове“, призова Дончева.

Председателстващият парламента Мика Зайкова предложи гласуване на предложението.

От 229 гласували в залата и трима дистанционно 75 депутати бяха „за“, 155 – „против“. Предложението не се прие.

- реклама -