Ива Митева, гражданство, Кирил Петков, Конституционен съд
снимка НОВА

Ива Митева: Към 21 април Кирил Петков е знаел, че е с канадско гражданство

Към 21 април бившият министър на икономиката Кирил Петков е знаел, че е с двойно гражданство. Това коментира пред Нова телевизия председателят на 44-ото и 45-ото Народно събрание Ива Митева.

„Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи”, каза още Митева.

Тя коментира и казуса с отказаната регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора. По думите й в казуса няма политически оттенък. Според нея в Изборния кодекс е записано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията.

„Там няма значение от подписа, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са оказания на преносителя да ги представи и по електронен път. Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”, заяви Митева.

Тя прогнозира, че има 80% шанс за съставяне на коалиция от т. нар. „партии на протеста“.

 

- реклама -