Ива Митева Ива Митева, ИТН, преговори, правосъдие
Снимка: БГНЕС

Ива Митева: „Има такъв народ“ е опозиция

„Има такъв народ“ (ИТН) в момента е опозиция, ние не сме част от управляващите,

така Ива Митева отговори на въпрос защо нейната парламентарна група не е влязла в пленарната зала тази сутрин за регистрация за днешното редовно пленарно заседание.

Днес трябваше да се приемат процедурните правила за избор на нов председател на Народното събрание, но липса на кворум провали заседанието.

Депутатите трябваше и да изберат нов председател след предсрочното освобождаване на Никола Минчев.

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Ива Митева коментира, че ИТН още преди седмицата са предложили бърз избор на нов председател.

Тя припомни, че Стефан Савов и Огнян Герджиков са били прекрасни юристи, но са били предсрочно освободени от председателския пост „просто защото се смени мнозинството“. Настоявахме за бърза смяна на председателя и избора на нов, за да може вотът на недоверие да се проведе в неделя, защото натискът срещу нас е ужасен, сподели още Митева.

И добави: „Как бихте се чувствали всеки ден да получавате по няколко есемеса?“

В проектопрограмата за тази седмица беше и предложението за приемане на процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По този повод Митева заяви, че смята, че намерението на управляващите да предложат вътрешния министър Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия е понижение за него.

Депутатът от ИТН каза, че кандидатурата на Рашков е била изненада.

От 19:10 ч. е насрочено извънредно заседание за гласуването на вота на недоверие срещу кабинета „Петков“.

- реклама -