ИТН: Внесохме наш законопроект за домашното насилие

Внесохме наш законопроект за Закона за домашното насилие, тема, по която се упражняват почти всички политически партии, но по наше вътрешно убеждение не с мотивацията да има достатъчно добра превенция. Това заяви председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на брифинг в парламента.

Цветан Предов от ИТН посочи: “Държавата ни е в дълг към своите граждани по отношение на задълбочен и комплексен подход. Подход, който да гарантира постановяването не само на явно домашно насилие, а да продължи превантивната, психологическата и физическата защита. Концепцията на нашето предложение е изцяло нов законопроект. Желанието ни е не да изменим сегашния закон, а да въведем решения за отговорни действия и механизми в процеса на овладяване на риска от рецидив про домашното насилие. Създаването на национален регистър на актовете на домашно насилие и регистър на спешните повиквания е част от този процес”, обясни той.

Предов каза, че законопроектът съдържа три механизма – превантивен механизъм, защитен механизъм и координационен механизъм.

“Българското общество е чувствително на темата риск, какъвто е домашното насилие”, отбеляза депутатът от ИТН.

По отношение на това дали биха подкрепили подписката на БСП против джендър идеологията, Тошко Йорданов каза, че всеки може да направи каквато и да е подписка за референдум, но отказаха да кажат дали биха я подкрепили или не.

- реклама -