ИТН скръцна със зъби, Каримански: Компромисите се изчерпват

ИТН скръцна със зъби на водещата партия в коалицията ПП. „Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с коалиционното споразумение. А то предвиждаше да се извършат редица реформи, които трябваше да са стартирали. До този момент дори не се обсъждат реформи и споразумението не се спазва“. Това заяви пред bTV председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. Той допълни, че компромисите се изчерпват.

„Ние биваме информираме с времеви период за реакция от 2-3 дни. Трябваше да се представят отделните стъпки и процеси, така че да мерките да са напълно ефективни“, каза той. Решенията се вземат от икономическия екип на кабинета, потвърди той. Като изброи министъра на иновациите Даниел Лорер, министъра на финансите Асен Василев и министъра на икономиката Корнелия Нинова.

„Когато е необходимо да се направи социална-осигурителна-пенсионна реформа, тя трябва да е широко обсъдена, а не е. Ние не знаем точните ефекти като дадем повече средства в обществото. Дали ще отидат по предназначение, където има необходимост при уязвимите групи“, поясни той. Председателят на Комисията по бюджет поясни, че като такъв не е бил предварително информиран за мерките на кабинета.

Той пита защо продължава мярката 60/40, след като пандемията от коронавирус е отминала и каза, че е поставил въпросът за това. „Щом има растеж и безработицата е намаляла, кое налага тази мярка“, пита риторично той.

За пакета мерки срещу инфлацията, в това число 0% ДДС за хляба, той посочи, че ще има търговци, които ще запазят цената. „Но ще има и спекуланти, въпросът е в контрола, за който няма схема“, предупреди Каримански.

Искаме много по-добра комуникация с „Продължаваме промяната“, да се вслушват в партньорите,

„решенията да не се базират на егото и самовлюбеността

на някои представители, дори когато става дума за икономика“. „Когато началникът на кабинета говори – все едно говори премиерът“, коментира той.

„Компромисите са изчерпани, няма програма, оттук-нататък трябва да стъпваме на коалиционното споразумение“, иска Каримански.

Изказването му идва само ден, след като „Капитал“

сензационно написа,

че на среща с депутати от ИТН шефът на групата им Тошко Йорданов казал, че идната седмица излизат от коалицията.

- реклама -