ИТН и БСП след поредна среща: Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси

Партия „Има такъв народ“ трябва да върнат на президента Румен Радев изпълнен или неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство днес, точно в 17.00 ч., съобщиха от президентството.

Конституционният срок, в който от ИТН трябва да върнат своето предложение за кабинет на президента, изтича днес. Междувременно от партията все още търсят кандидат за правосъден министър, след по-рано през деня стана ясно, че адвокат Момчил Иванов се отказва от позицията поради лични причини. Продължават с пълна сила и разговорите между партиите за проектокабинета.

От „Има такъв народ“ направиха среща на експертно ниво с БСП. Темата беше предложената декларация с приоритети за работа на бъдещо правителство с мандат на ИТН. Вчера от Левицата поискаха някои корекции във въпросната декларация. „Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Постигнахме съгласие“ – заявиха от двете партии след срещата.

„Съвсем скоро ще обявим детайли как точно ще се случи всичко това и предстои да намерим политическите измерения. Ще обмислим какъв да бъде форматът на документа – може да е декларация, ще решим“, заяви номинираният за премиер от ИТН Пламен Николов.

Следваме посоката, която ни е начертана от Националния съвет на БСП. Миналата неделя обсъдихме тази декларация, която беше представена от името на ИТН. Там бяха поставени някои бележки, които трябваше да бъдат доизяснени. Това беше целта на тази среща – да доизясним всички приоритети. След това ще ви запознаем с подробности какво сме постигнали в отделните сектори”, заяви Христо Проданов от БСП и допълни: „Голяма част от нещата, по които имахме забележки бяха изчистени”.

„Дали ще има подкрепа от БСП или не – това зависи от Националния съвет на БСП”, посочи още Проданов.

- реклама -