Италия, коронавирус, мерки, карантина, влизане

Италия затяга мерките срещу COVID-19: Българи и румънци в задължителна карантина

До 7 септември Италия ще тества задължително за коронавируса всички пристигащи от Хърватия, Гърция, Малта и Испания.

Това предвижда подписана снощи нова наредба, която освен това забранява влизането в страната на хора, идващи от Колумбия, предаде Франс прес.
„Трябва да действаме все така предпазливо, за да защитим резултатите, получени през последните месеци с цената на лишения за всички“, коментира министърът на здравеопазването Роберто Сперанца в комюнике след съвещание с регионалните власти, съобщава БТА.


Пристигащите с въздушен, морски транспорт или на сухопътната граница разполагат с голям избор: могат да представят удостоверение за тест, направен не по-рано от три дни преди влизането, да се подложат на бърз тест на място или да се задължат да минат на изследване през следващите два дни, като изчакат дотогава в самоизолация.
Всеки, дори без да е развил симптоми, трябва да извести за връщането си в Италия местните здравни власти.
Освен Колумбия, току-що включена в списъка на рисковите страни, Италия вече затвори преди границите си за пътници от Косово, Сърбия, Черна гора, Босна, Северна Македония и Молдова.

Пристигащите от България и Румъния трябва да останат под карантина и медицинско наблюдение.

Не се приемат в Италия и лица, пребивавали през последните две седмици в Армения, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Чили, Кувейт, Оман, Панама, Перу и Доминиканската република – с изключение на някои постоянно пребиваващи в Италия.

Редица италиански региони наложиха през последните дни едностранни ограничения на пътниците от някои страни, преценени като рискови. Новата правителствена наредба цели да уеднакви тези практики.

- реклама -