Благоевград

Италия връща по затворите мафиотите, пуснати заради риск да се заразят с COVID-19

Италианското правителство e приело указ, който връща обратно в затвора десетки мафиотски босове, освободени поради риска от заразяване с COVID-19, съобщи „Гардиън“.

От началото на епидемията италианските съдии освободиха стотици възрастни мафиоти, страдащи от специфични заболявания, заради риска от усложнения в случай на заразяване с COVID -19 и ги поставиха под домашен арест.

В италианските затвори има 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст.

Целта на италианските власти беше да защити затворниците. Правителството не вижда друг начин да защити затворите от пандемията, освен да освободи някои затворници.

Прокурори, антимафиотски асоциации и партии протестираха срещу решенията на съдиите, като изразиха опасения, че шефовете на мафията може да използват кризата с COVID-19, за да си издействат освобождаване.

Италианските опозиционни партии подадоха искане за вот на недоверие на министъра на правосъдието Алфонсо Бонафеде. Въпреки че миналата седмица Бонафеде поясни, че решението за освобождаване на мафиотските босове не е взето от правителството и призова за преразглеждане на правилата за освобождаването им под домашен арест, дьсноцентристката опозиция внесе предложение за вот на недоверие.

Бонафеде, който е член на Движение 5 звезди, заяви пред пред агенция ANSA, че ходът на опозицията ще означава „подкопаване на увереността в борбата срещу корупцията, борбата срещу мафиите, провеждането на съдебни реформи с цел съкращаване на съдебните процеси и предприемането на мерки, гарантиращи, че никой няма да остане безнаказан“.

Вследствие на това в понеделник Италия прие нов указ, който ще изпрати обратно в затвора мафиотите, освободени по време на пандемията. Днес обратно в затвора бе върнат член на сицилианската мафия.

- реклама -