Италия в шок от групови посегателства над жени на Нова година

Италия е в шок, след като лъсна, че няколко момичета са били жертви на групови посегателства в Милано в новогодишната нощ.

Прокуратурата на италианския мегаполис разследва най-малко пет случая на групово сексуално посегателство, извършено над млади жени в новогодишната нощ в централната част на града. Това съобщи италианската телевизия Скай Ти Джи 24. Случилото се напомня много на събитията от новогодишната нощ в Кьолн през 2016 г.

ЖЕРТВИТЕ

Няколко дни след настъпването на тази Нова година италиански медии съобщиха първо, че 19-годишна жена е била заобиколена в 1,30 ч. на 1 януари от тридесетина младежи. Те започнали да я опипват. Инцидентът станал на булевард в близост до площада пред Миланската катедрала. Насилието продължило известно време, преди да се намеси полицията. Приятелка на момичето също станала обект на подобно посегателство в района. Тя обаче била отървана от свой познат.

КЛИП

В интернет беше публикуван и клип, показващ агресията над едното от двете момичета. На шокиращите кадри се вижда как тълпа е обкръжила момичето, облечено в червено, натиска го, опипва го, а то вика, но тълпата го бута насам-натам и никой не прави опит да разпръсне мъжете и да окаже помощ на жената. От кадрите се вижда как мъжете, обградили девойката, дори се опитват да я съблекат насред улицата.

Няколко дни, след като стана ясно за тези два случая, бе съобщено за още едно подобно посегателство. То е станало на самия площад пред Миланската катедрала. Пострадали са две млади студентки от Германия, които са били за Нова година в Милано. След инцидента те разказват, че излезли на площада да посрещнат с множеството Нова година. Внезапно много мъже -около 30 – ги обградили и започнали да ги опипват. Ръцете на насилните бъркали дори под бельото им. Едното момиче паднало на земята и там мъжете продължили да го тормозят. Двете пострадали разказват, че още не могат да се съвземат от случилото се.

КАДРИ

В интернет се завъртяха кадри и от тази агресия. На тях ясно се вижда как жените са блъскани и тормозени от много мъже, които са ги обкръжили. Когато в блъсканицата множеството се доближава до намиращи се на площада полицаи, които би трябвало да гарантират сигурността в новогодишната нощ, едва тогава двете жени успяват някак си да се отскубнат от агресорите и да се приютят зад полицаите.

Едната от германките разказва, че мъжете, които са ги насилвали, не говорели нито английски, нито италиански. Германките разказват, че са викали за помощ, но никой не им съдействал и не изгонил нападателите. Когато те успели да се отскубнат от агресорите и да се скрият зад няколко полицаи, те се опитали да разкажат какво им се е случило, но понеже говорели на английски, полицаите не ги разбрали. Намиращ се на мястото медиен фотограф, говорел обаче английски, и се опитал да ги успокои и да им помогне.

Разследва се и пети подобен случай. Разследващите проверяват кадрите от охранителните камери в цялата зона. Проверяват се и различни видеоклипове, качени в интернет от мястото на събитието в Новогодишната нощ.

Кметът на Милано Джузепе Сала заяви, че случилото се е много сериозно деяние, което не е достойно за града. Той добави, че се работи по случая, за да се идентифицират отговорните лица за тези отвратителни действия. Сала каза, че всички членове на престъпната шайка, тормозила жените, ще бъдат открити и задържани. Той изрази съпричастност към жертвите на посегателствата.

РЕАКЦИИ

Новината буквално разтърси италианските социални мрежи. В профила си във Фейсбук лидерът на антиимигрантската партия Лига Матео Салвини припомни понятието тахаруш гамеа, което означава на арабски буквално колективно сексуално посегателство спрямо жени, което дори може да достигне до изнасилване. За първи път подобна практика е била документирана в Египет през 2005 г. срещу жени, включили се в протестите срещу властите на площад Тахрир в Кайро.

- реклама -