самолет, обувки, полет

Италия спира полетите от Великобритания. Франция, Белгия, Германия обмислят прекъсване на транспортни връзки

Италия ще спре въздушните връзки с Великобритания след откриването на нов щам на COVID-19 в част от британската територия. Това съобщи италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, цитиран от Франс прес.

Великобритания обяви тревога заради нова форма на COVID-19, която вероятно е резултат от мутация на вируса. „Като правителство имаме задължението да защитим италианците и поради тази причина заедно с министъра на здравеопазването ще подпишем декрет за спиране на полетите с Великобритания“, написа Ди Майо във „Фейсбук“. Той не уточни кога ще спрат реално полетите от Великобритания.

Властите във Франция обмислят възможността да прекъснат въздушните и железопътните връзки с Великобритания.

„Франция много сериозно обмисля подобен вариант“, подчерта телевизионният канал. По негови данни официалното съобщение, че се прекъсват въздушните и жп връзките, ще бъде направено в близките часове.

Готовност за предприемане на подобни мерки преди това обявиха Белгия и Германия.

Генералният директор на Управлението на парижките болници Мартин Ирш заяви в ефира на радио Ер Те Ел, че „към момента новата мутация на коронавируса не е откривана на територията на Франция“. „Тази сутрин звънях във всички лаборатории, които наблюдават ситуацията – нито една не е открила мутирал вирус във взиманите проби“, каза експертът.

На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок съобщи, че британските учени са открили нов, мутирал тип на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в Югоизточна Англия. По думите му първоначалният анализ показва, че този вариант на вируса се разпространява по-бързо от известните щамове.

Заради бързото разпространение на коронавируса премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви вчера затягане на мерките в Лондон и други части на Великобритания.

,По предварителни данни новият тип коронавирус може да е със 70 процента по-заразен и добави, че британските експерти засега не са открили доказателства той да причинява по-голяма смъртност.

- реклама -