банките еврозоната

Италия спасява банките си с 20 млрд. евро

Италианското правителство утвърди пакет от неотложни антикризисни мерки с обем до 20 млрд. евро за спасяването на банковия си сектор. Италианският премиер Паоло Джентилони съобщи, че правителственото постановление е прието тази нощ.

Според указа значителни финансови средства ще бъдат насочени за предотвратяването на банкрута и гарантирането на парите на вложителите в италианските банки, страдащи от кредитната криза. Общият обем на просрочените кредити достига 360 милиарда евро, което се равнява приблизително на една четвърт от БВП на Италия – третата икономика на еврозоната.

Кризата в най-голяма степен порази основаната през 1472 г. банка Monte dei Paschi di Siena, която се смята за най-старата в света. Ако още до края на тази година тя не бъде докапитализирана с 5 милиарда евро, може да фалира. Приемането на антикризисния пакет на практика означава нейната национализация. Кризата също така засегна и двете най-големи банки „Уникредит“ и „Интеса Сан Паоло“, както и много други финансови институции.

Италианската банкова криза се разрази през юли, когато станаха известни изискванията на Европейската централна банка към Monte dei Paschi di Siena, от която бе поискано значително да съкрати обема на токсичните кредити. Държавният дълг на Италия надхвърля 2,2 трилиона евро и е равен на рекордните 133% от БВП.

Бившият министър на външните работи 62-годишният Джентилони оглави правителството на страната на 11 декември, след като Матео Ренци подаде оставка заради провала на референдума за промени в италианската Конституция.

- реклама -