сн. Фейсбук

Италия със собствена ваксина – инжектира се само една доза, съхранява се в обикновен хладилник

До лятото Италия ще има собствена ваксина срещу COVID-19. Нарича се “GRAd-CoV2“ и се произвежда от намиращата се недалеч от Рим специализирана лаборатория на фармацевтичната компания “ReiThera”.

Тя е разработена от екип вирусолози и биолози, които са използвали безвреден за човека вирус от животински произход, в който с произвеждането от организма на антитела, е вграден генетичният код на протеина Spike на коронавируса.

„Ваксината на “ReiThera” е дала „много обнадеждаващи резултати“ по време на приключилата първа фаза от нейното изпитание“, казва научният директор на Националния институт в Рим за инфекциозни заболявания „Спаланцани“ проф. Джузепе Иполито, цитиран от bg-voice.com.

Тя е била инжектирана на 100 доброволци, като особено висок резултат – 95% пълен имунитет – е имала при тези от тях на възраст между 18 и 55 години. Много добра или 92,5% се е оказала и защитата при доброволците над 55 години, тоест италианската ваксина се приема много добре и е с изключително задоволителни имунни показатели.

Голямо нейно предимство е това, че за изграждането от организма на стабилна защита срещу коронавирусната инфекция е нужно инжектирането само на една доза.

Не е маловажна също така дадеността, че може да се съхранява дълго при температура между 2 и 8 градуса, тоест в най-обикновен хладилник.

Сега предстоят втората фаза в изпробването на италианската ваксина, през която тя ще бъде приложена на няколкостотин доброволци с цел изследване най-вече на нейната сигурност и стабилност през по-дълъг период от време.

При положителни резултати, в които проф. Джузепе Иполито твърдо вярва, ще се пристъпи към третата фаза. През нея с участието на няколко хиляди доброволци ще бъдат изучени до най-малките подробности евентуални негативни последствия и странични ефекти от прилагането й – нещо, което е според известния медик е невъзможно през първата и втората фаза.

- реклама -