сн. БГНЕС

Италия с няколко рекорда днес и откритието за нов източник на заразата с COVID-19

Повече от 25 000 са вече жертвите на COVID-19 в Италия. Най-новите данни показват, че о брой на жертвите на заразата в страната достигна 25 085 души. Така Италия се нарежда на второ място по починали от заразата след САЩ. За последния ден са регистрирани 437 починали от COVID-19.

През изминалия ден е регистриран и рекорден брой излекувани хора – 2 943 души.

сн. БГНЕС

Броят на новозаразените днес нарасна с 3370 души спрямо 2729 вчера. Но за трети пореден ден спада броят на болните и сега те са 107 699, с 10 души по-малко за последните 24 часа.

По брой потвърдени случаи на заразени с COVID-19, които са 187 327 души, Италия е на трето място в света след САЩ и Испания.

Човешките сълзи могат да бъдат източник на заразата.

Коронавирусът е способен да се задържи в слизестата обвивка на окото и така сълзите могат да станат източник на зараза. Това  установиха италиански учени от Националния институт по инфекциозни заболявания „Спаланцани“, цитирани от агенция АНСА.

Новото откритие е важно за обезпечаването на безопасността на населението и за предотвратяване на разпространението на заразата. Сега медиците могат да ползват още един източник за доказване на инфекция с новия коронавирус.

Голямото значение на откритието на италианските учени се състои в това, че тестовете с материал от слизестата обвивка на окото /конюнктива/ могат да дадат положителна проба за коронавируса дори тогава, когато е регистриран отрицателен резултат при традиционната намазка от носоглътката.

- реклама -