Италия, доброволци, социална дистанция

Италия планира да наеме 60 000 доброволци, които да помагат за спазване на социална дистанция

Италия планира да изпрати около 60 000 доброволци по улиците, които да помагат на хората за спазването на правилото за социална дистанция.

Това предадоха световните агенции.

Планът беше обявен от Франческо Боча, министър по регионалните въпроси в правителството на Джузепе Конте, и от кмета на южния град Бари – Антонио Декаро, който е й председател на Асоциацията на италианските общини, предава БТА.

В страната нараства безпокойството, че във фазата на поетапно излизане от изолацията, хората продължават да са прекалено близо помежду си на плажовете, в баровете и на площадите. Доброволците, които ще ги съветват да спазват социалната дистанция, ще се наричат „граждански асистенти“.

Те ще бъдат набирани съгласно механизъм на Гражданската защита – организацията в Италия, която ръководи работата на различните доброволци в борбата с Ковид-19. Кметът на Бари поясни, че новоназначените доброволци няма да бъдат „стражи, а разпространители на доброто поведение“. Доброволците ще носят сини униформи и единственото им оръжие, ще бъде „силата на тяхното убеждение, здравият разум и усмивката им“, каза Декаро.

Всеки, който иска, може да се кандидатира за доброволец, но приоритет ще бъде даван на безработните и на получаващите социални помощи.

Доброволците ще улесняват достъпа до парковете и до пазарите, ще броят хората, които влизат или излизат на местата, на които не трябва да има струпвания, и ще обясняват правилата за ползване на плажовете, когато те бъдат отворени.

- реклама -