Баумгартен авария газ доставки Италия извънредно положение

Италия обяви извънредно положение заради аварията на газовия хъб в Австрия

Министерството на икономическото развитие на Италия обяви извънредна ситуация в енергетиката след като взрив в газов разпределителен център в Австрия прекъсна доставките на руски газ за няколко държави в района.

Един човек загина и 18 са ранени при тежкия инцидент, станал малко след 8 часа тази сутрин край  Баумгартен.

„Доставките на руски газ в Италия през Австрия са прекъснати заради възникналата авария в газовия хъб край Браумгартен. Според правилата и регламента на ЕС, министерството въвежда извънредно пгение. Обезпечаването с газ ще се извърши за сметка на националния резев“, се казва в съобщението.

 

Обявяването на извънредно положение задейства механизъм, с който може да бъде позволено на централите на петрол и въглища да заработят на максимална мощност.

Заради аварията природният газ поскъпна рязко в Европа.

Технически проблем е причина за днешната експлозия в Австрия, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция, съобщи БТА.

Тя съобщи в Туитър, че ситуацията в терминала в Баумгартен вече е под контрол.

На терминала работят постоянно около 50 човека, както и външни служители по договор. Сега обектът е евакуиран.

Възможни са нарушения на доставките на природен газ оттам за Хърватия и за Италия, уточни Армин Тайхерт, говорител на терминала.

Съоръжението в Баумгартен е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 г., той е един от основните газови хъбове в Централна Европа. Петдесет и един процента от терминала са контролирани от австрийската енергийна компания О Ем Ви.

Руският газов гигант Газпром, един от основните доставчици на газ за терминала, каза, че работи за преразпределяне на газовите потоци след инцидента, и увери, че прави всичко възможно доставките до клиентите да не бъдат прекъсвани.

 

- реклама -