Омикрон, щам, вариант, коронавирус, повтаря

Италия обмисля задължителна ваксинация, а Унгария затяга COVID мерките

Възможно е властите в Италия да разгледат възможността за задължителна ваксинация на някои групи от населението. Това заяви координаторът на италианската комисия за борба с коронавируса.

Пред местната телевизия „Скай“ Франко Локатели каза, че тази мярка може да бъде въведена за тези, които подпомагат или се намират в контакт с хора като полицаи, държавни, служители или учители. Той отбеляза, че сред тези категории процентът на имунизираните е висок и определи задължителната ваксинация за всички граждани като краен вариант.

В момента да се имунизират са задължени единствено работещите в здравните заведения. Медиците вече започнаха да получават трета доза, заедно с хората в риск от сериозно заболяване и тези над 60 години.

Франко Локатели заяви още, че ако ситуацията се усложни, властите разполагат с редица опции, които могат да приложат. Сред тях са въвеждане на ограничения за неваксинираните или намаляване на интервала за поставяне на бустерна инжекция от шест на пет месеца.

В Италия над 85% от хората над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани. Властите се надяват този процент да достигне 90 на сто до края на годината.

А в Унгария затягат COVID мерките от днес. Маските на закрито са задължителни в страната. При 10-милионно население вчера бяха регистрирани почти 11 хиляди и 300 заразени – най-високият брой нови случаи от началото на пандемията.

Заради разпространението на COVID-19 властите в Будапеща започнаха да затягат мерките. Изискването за задължително носене на маски няма да важи за офисите и спортните зали.

Събития с до 500 участници могат да бъдат посещавани само срещу зелен сертификат.

- реклама -