Италия

Италия: Коалиция на „Движение 5 звезди“ и демократите за ново правителство

Италианското Движение 5 Звезди (Д5З) и лявоцентристката Демократическа партия (ДП) постигнаха споразумение за формиране на правителствена коалиция и отлагане на изборите в третата по големина икономика на еврозоната.

Д5З заяви, че коалицията ще бъде ръководена от напусналия премиер Джузепе Конте, който подаде оставка след краха на популисткото правителство на Италия по-рано този месец.

Сделката между историческите „врагове“ ще сложи край на „най-лудата криза досега“, според италианските вестници, цитирани от „Фокус“.

Ръководителят на Д5З Луиджи Ди Майо заяви пред журналисти в президентския дворец в Рим, че одобрението във вторник на Конте от президента на САЩ Доналд Тръмп „ни показа, че сме на правилния път“.

Името на Конте – бивш преподавател по право, избран за компромисен премиер миналата година – беше в центъра на споровете, като от ДП настояваха за нов премиер, за да се даде „нов старт“.
Ди Майо обаче предупреди, че всяка сделка с Демократическата партия (ДП) все пак ще трябва да бъде одобрена от членовете на партията при онлайн гласуване, така че неизвестността засега остава.

- реклама -