Италия глоби Фейсбук 10 млн. евро

момче, наръгано Фейсбук пост профили фалшиви новини

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) наложи глоба от 10 млн. евро на Фейсбук за продажба на данни на потребителите, без да ги информира и „агресивно“ обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни“.

Фейсбук „заблуждава хората да се запишат … без да ги информират по непосредствен и адекватен начин как данните, които ще предоставят, ще бъдат събрани за търговски цели“, се казва в изявление на AGCM.

Компанията също така не разказва ясно на хората за „възмездната цел, която е в основата на предоставянето на услугите на социалната мрежа, просто подчертавайки факта, че тя е безплатна“.

Фейсбук „агресивно“ обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни, като им казва, че по този начин рискуват „значителни ограничения“.

Фейсбук многократно заяви, че не продава данни на потребителите.

Компанията е изправена пред канонада от критики за злоупотребата с данните на потребителите, за да повлияе на избори при нарастващите призиви за регулиране на компанията, ръководена от Марк Зукърбърг.