Италия

Италия била нехайна към строителството на сгради

В Италия няма система за сертификация на жилищния фонд и държавата се отнася нехайно към строителния контрол. Това обяви президентът на Националния съвет на геолозите в страната Франческо Педуло.

Не се провеждат и учения на населението при земетресения

Пред руската агенция ТАСС експертът коментира, че поведението на държавата е било крайно безотговорно да не предприеме мерки за жилищния фонд в зоните с повишен риск от земетресения.

„Ние отдавна говорим за необходимостта от държавна политика, която да включва комплексни мерки. Всяка сграда, най-вече в сеизмичните зони, трябва да отговаря на норми за безопасност. Особено внимание трябва да се отделя на училищата и болниците, които трябва да бъдат места за настаняване на хора при извънредни обстоятелства“, каза Педуло.

Хората не са знаели как да се спасяват

Половината от хората загиват при трусове, защото не знаят как да се пазят, категорични са строителните специалисти. „Съответният курс по оцеляване трябва да се провежда в училищата, както това се прави в други държави, застрашени от подобни катастрофи, например в Япония. В Италия учения изобщо не се провеждат, въпреки че нашата страна е високорискова откъм земетресения“, посочи ученият.

Към момента загиналите при земетресението с магнитуд 6-та степен, което удари Апенинския хребет са 271 души. От руините са извадени живи 215 човека, над 1500 останаха без покрив над главите си.

- реклама -