Матео Ренци мегранти Италия бюджетен дефицит

Италианският премиер заплаши с оставка, ако референдумът за промяна в Конституцията се провали

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че няма да е начело на техническо правителство, което да подготвя предсрочни избори, ако мнозинството избиратели гласуват против конституционни промени на предстоящия в началото на декември референдум в страната.

„Не съм такъв тип, който седи във властта само заради самата нея. Аз съм тук, само ако мога да променя нещата“, каза премиерът.

„Ако гражданите гласуват с „не“… няма да съм този, който ще се съгласи с другите партии да формира техническо правителство, натоварено само с една задача, която е реформирането на изборния закон преди възможен предсрочен вот“, каза той пред радио RTL.

В Италия е насрочен референдум за 4 декември

На референдума ще бъдат гласувани конституционни промени, свързани с парламентарната система на управление.

На тях се гледа като на най-важните в държава от еврозоната от Втората световна война насам. Тяхната цел е да засилят политическата стабилност в Италия, където от 1946 г. е имало 60 правителства.

Въпреки това референдумът се превърна във вот на доверие за лявоцентристкото правителство на Ренци, което дойде на власт през 2014 г.

Според социологически проучвания, публикувани в четвъртък, 34% от италианците ще гласуват с „не“ на референдума, а 29% с „да“. Въпреки това обаче 37% от избирателите все още не са взели решение.

Според политически експерти, ако избирателите не подкрепят промените почти сигурно е, че Ренци ще трябва да подаде оставка.

В същото време обаче президентът Серджо Матарела може да даде на премиера мандат за съставяне на техническо правителство – сценарий, който Италия е преживявала в предишни години.

Кабинетът ще получи задачата да направи промени в изборното законодателство преди предсрочните избори.

- реклама -