Монескин, Сан Ремо, фестивал

Италианската рок банда Монескин спечели голямата награда на фестивала в Сан Ремо

Италианската рок банда „Монескин“ спечели 71-ото издание на фестивала в Санремо с парчето „Тихи и добри“.

Това съобщава БТА, като цитира РАИ и АНСА.

Името на групата идва от датската дума за пълнолуние. Бандата, чийто стил е алтернативният рок, възпламени сцената на феста снощи.

Победата на „Монескин“ дойде изненадващо, защото песента им не беше начело в общата класация в предишните четири вечери на феста.

Парчето „Тихи и добри“ е музикално противопоставяне на предразсъдъците и стереотипите, на онези, които държат хората да са винаги „тихи и добри“.

Рефренът на песента гласи: „Аз съм луд, но различен, и ти си луд, но си различен от тях, ние сме луди, но различни от тях“.

Песента е част от новия албум на Монескин „Театър на гнева“, чиято премиера ще бъде на 19 март.

Бандата „Монескин“ спечели известност с участието си в 11-ото издание на риалити шоуто Екс фактор преди четири години.

Тогава тя се класира втора, а след това издаде два албума.

В състава на групата влизат Виктория Де Анджелис, Томас Раджи, Дамиано Давид и Етан Торкио. Името произлиза именно от датска дума, тъй като басистката Виктория е от датски произход. Името на групата понякога затруднява италианците. Снощи, при обявяването на победителите, водещият на феста Амадеус нарече групата „Манескин“ вместо правилното „Монескин“, отбелязва БТА.

На второ място в тазгодишното издание на феста остана дуетът на инфлуенсъра Федец, чието истинско име е Федерико Леонардо, и на Франческа Микелин с парчето „Назови ме с моето име“ – балада с електро денс нотки. Песента беше сочена за един от фаворитите на фестивала. Федец е толкова популярен в Италия, че миналата година властите го призоваха да съдейства в кампанията по прилагане на мерките за социална дистанция заради коронавируса.

На трето място се класира Ермал Мета с песента „Милион неща, които да ти кажа“. Парчето с класическо фестивално звучене до последно оглавяваше временната обща класация на фестивала. Но в последната фестивална вечер гласуваха и зрителите и те предпочетоха Монескин.

Ермал Мета не скри разочарованието си. През 2018 г. той участва във фестивала в Санремо в дует с колегата си Фабрицио Моро и тяхната песен-химн срещу тероризма „Не ми направихте нищо“ тогава победи.

На тазгодишното издание на фестивала в Санремо песента „Глас“ на певицата Мадам, чието истинско име е Франческа Калеаро, спечели наградата за най-добър текст. Отличието на критиката отиде при Уили Пейот за „Никога не казвай никога“. Наградата на журналистите на фестивала беше присъдена на дуета Колапеше и Дамартино за песента им „Много лежерна музика“.

Тазгодишното издание на фестивала беше изпълнено с много прецеденти.

За голямата награда се бореха доста повече песни от обичайното – 26. Почетните гости бяха все италианци, тъй като заради коронавирусната пандемия за чужди гости, като например Наоми Кембъл, се оказа невъзможно да присъстват. Въпреки това на сцената излязоха звезди на италианската музика като Лоредана Берте, Лаура Паузини, Ема Мароне и др.

Фестивалът в Сан Ремо протече при затегнати мерки за безопасност заради пандемията. Дори цветята, връчвани на участниците и гостите, бяха дезинфекцирани. Публика нямаше. На креслата на зрителите бяха сложени балони с изрисувани на тях човешки лица. Оркестърът беше разположен за първи път пред самата сцена, където обичайно са първите редове със зрителите.

Пандемията породи и прецедент на фестивала – през всичките пет вечери певецът Ирама не можа да се качи на сцената, защото беше под карантина в хотела си заради заразени с вируса хора от екипа му. Вместо изпълнението му на живо той участва в надпреварата с видеозапис от генералната репетиция. Ирама каза, че да бъде под карантина е било за него по-стресиращо, отколкото да бъде на фестивалната сцена.

- реклама -