мафия

Италианската мафия използва COVID-19, за да печели симпатиите на хората

Един от бедните квартали на Палермо, остров Сицилия. Братът на известен местен мафиот разнася пакети с храна на хората.

Всеки ден получавам обаждания по телефона. Оплакват ми се, че нямат какво да ядат. Една млада жена ми звъни всеки ден и плаче, защото не знае как да изхрани петте си деца“, споделя той.

Запитан дали е част от мафията, той отговаря, че ако да носиш храна на гладните значи да си мафиот, той е горд да бъде такъв.

Коронавирусът е нов, но раздаването на безплатнa хранa и помощи на бедните е стар трик на мафията. Чрез него, членовете й си подсигуряват обществените симпатии и подкрепата на хората.

„Идеята е да натрупат точки и да се явяват алтернатива на държавата“, разказва Никола Гратери, разследващ мафията прокурор в Калабрия.

Италианската икономика от няколко години се намира в тежко състояние, с нисък ръст и високи нива на безработица. А, извънредното положение и изолацията задълбочи още повече тази криза и доведе много хора до ръба на отчаянието. Но, приемането дори на най-малката помощ от мафията може да бъде много опасно.

„Мафиотите не правят нищо от чисто състрадание. Те са водени от принципа – ако аз днес ти подам ръка, ще чакам ти да ми подадеш твоята, когато имам нужда. Услугата винаги се изплаща в една или друга форма“, категоричен е Гратери.

Марсело притежава ресторант в Палермо, който е принуден да затвори през март. Знаел, че е въпрос на време да получи оферта, която няма да може да откаже. „Мафиотът чука на вратата ти и ти предлага да ти обезпечи бизнеса. Ти се съгласяваш, защото трябва да избираш – или да потънеш или да потъпчеш принципите ти си и да приемеш предложението, за да изхранваш семейството си.“

Затова и много хора, които приемат помощта не се замислят в момента, че я получават от неправилните хора.

„Но, съвсем скоро ще дойдат избори. Тогава някой зализан мафиот ще се появи на вратата и с усмивка ще ти каже: Чао, помниш ли ме? Помогнах ти, когато имаше нужда. Сега искам от теб да накараш близките и съседите си да гласуват за кандидата, който ние ще ти кажем.“

Помощта и инвестициите, които мафията прави за нуждаещите се бизнеси им помага да препират мръсните си пари.

За да попречат на тези процеси, прокурорите настояват правителството да осигури повече пари за пострадалите сектори. Държавата вече обяви, че ще осигури на страдащите бизнеси заеми до 25 хиляди евро, но много хора не смятат да се възползват от парите, защото се опасяват, че няма да успеят да ги върнат.

- реклама -