биткойн курс криптовалута рекорд

Италианска аукционна къща ще проведе първото наддаване с биткойни

Италианската аукционна къща „Sant’Agostino“ съобщи, че на следващия си търг участниците ще имат възможност да наддават с биткойни.

Това ще е първият подобен аукцион, на който плащането с криптовалута ще бъде разрешено.

В изявлението се посочва, че в началото на следващата седмица около 600 италиански и чуждестранни предмета, най-вече мебели, ще бъдат изложени на търг и „биткойни ще бъдат приемани като заплащане“.

Криптовалутата ще може да се използва и на следващия аукцион в края на ноември, който ще включва картини, бижута и часовници.

В момента биткойноте на много места не се приемат като надеждна валута заради липсата на държава, централна банка или хазна, която да я издава, въпреки че употребата й постоянно нараства.

Тя се търгува чрез т. нар. блокчейн технология, която позволява публичното съхранение на детайли за трансакции, включително и информация, която идентифицират нейния купувач и продавач.

От създаването на биткойните през 2009 г. цената им спрямо традиционните валути постоянно нараства, въпреки че има и периоди на спадове. Миналата седмица за първи път беше премината границата от 5000 долара, след като в началото на годината биткойните се търгуваха за 966 долара.

- реклама -