Италианката Луиза Бертани
Снимка: facebook.com/BulgariaSkiFederation

Италианката Бертани ще се състезава за България

Италианката Луиза Бертани ще се състезава за България, съобщи родната федерация по ски. 26-годишната скиорка вече има разрешение и от Световната федерация по ски (ФИС).

„Семейството на Луиза Бертани има дългогодишни връзки с България и това е сред главните причини тя да изяви голямо желание да продължи кариерата си като състезател на националния тим на страната“, съобщават от българската федерация.

За новия сезон Бертани заема 54-о място в дисциплината гигантски слалом.

„Имам много цели, но сега е задължително да се целим нависоко. Основната ми задача е постоянно да се класирам в Топ 30 на Световната купа. В нея вече имам 13 участия, и в Топ 5 на Европейската купа, в която досега съм записала 50 участия и подиум през 2017 г.“, казва италианката.

Първият старт на Бертани за ФИС е на 27 ноември 2011 г в Сулден. Дебютира в Световната купа на 28 октомври 2017 в гигантския слалом в Зьолден (Ав). Най-предното ѝ класиране е 24-то място в гигантския слалом в Кранска гора през 2020 г. В Европейската купа дебютира на 15 декември 2016 в Андало. Третото място на гигантския слалом през 2020 г в Крвавец (Словения) е най-предното ѝ класиране.

Това не е първи подобен ход на федерацията по ски. През 2006 г. България натурализира австриеца Килиан Албрехт.

- реклама -