Италианецът социалист Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Италианецът социалист Давид-Мария Сасоли бе избран за председател на Европейския парламент на пленарното заседание в Страсбург. Той бе номиниран снощи на заседание на групата „Социалисти и демократи“, член на която е и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той обаче е помолил колегите си да не номинират него.

Сасоли беше фаворит и по време на първия тур, който се проведе в сряда сутринта и на който получи 325 гласа в своя подкрепа.

По време на втория тур той събра 345 гласа, което му позволи да спечели вота с абсолютно мнозинство

Наследникът на италианеца Антонио Таяни (ЕНП) на поста – Давид-Мария Сасоли, е на 63 г., роден е във Флоренция. Евродепутат е от 2009 г., това е третият му мандат.

Другите кандидати, които се бореха за водещата позиция начело на Европейския парламент бяха Ска Келер („Зелените“, Германия), Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) и Ян Захрадил (Алианс на консерваторите и реформаторите, Чехия).

Вотът идва само ден след тежките маратонски преговори на евролидерите в Брюксел по време на извънредния Европейски съвет. Правителствените и държавни ръководители от ЕС намериха консенсусно решение като номинираха четирима кандидати за висшите постове в евроблока, сред които за пръв път са и две жени.

- реклама -