Джузепе Конти, премиер Италия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италия затваря всичко освен аптеките и супермаркетите

Италия ще затвори всички магазини, с изключение на аптеките и хранителните магазини. Това обяви премиерът на страната Джузепе Конти. Целта е ограничаване на разпространението на коронавируса. В понеделник цялата страна бе поставена под карантина.

„Затваряме магазини, барове, кръчми и ресторанти. Доставката по домовете е разрешена“, заяви Конте в телевизионно обръщение. Той все пак уточни, че заведения, които могат да осигурят до един метър разстояние между клиентите, ще могат да работят при специални условия.

Затварянето ще засегне също така фризьорски салони и такива за разкрасителни процедури. Конти добави, че всички компании трябва да затворят всички отдели, които се на ключови за различни производства. Банките ще продължат да работят, както и общественият транспорт.

„Ще видим и усетим ефектите на колосалните усилия, които полагаме чак след няколко седмици. Целият свят ни следи под луп и искам да ви благодаря за реакцията. Знам, че не е лесно, но нашите жертви са много ценни за страната“, завърши Конти.

Коронавирусът и Италия

До момента в страната заразените са над 10 500. Жертвите са 827 души, предимно над 70 годишни.

- реклама -