Мария-Антоанета

Историята на сатенените пантофки на Мария-Антоанета

Мария – Антоанета е известна заради много неща – разточителния й вкус към скъпи бижута, дрехи и дворци, любовта й към хазарта и разбира се фразата към гладните френски поданици: „Щом няма хляб, яжте пасти“.

На този фон френската кралица винаги била облечена смайващо – пищни рокли, изработени от висококачествена коприна и сърма, обкантени с брокати и украсени със скъпоценни камъни. Обувките на Мария – Антоанета били изработвани от най-добрите обущари в света и са правени така, че да са в комплект с роклите й.

Любовта на кралицата към обувките била пословична – тя се грижила за всеки чифт толкова всеотдайно, сякаш са нейни деца. След обезглавяването й на гилотината през 1793, малко преди да навърши 38, вбесени от разточителния живот на кралицата, целия гардероб на Мария – Антоанета бил плячкосан. Така една от обувките й попада в ръцете на кралската прислужница Мари-Емили. Жената се оказва прозорлива и запазва обувката, а два века и половина по-късно нейните наследници я пускат на търг.

Първоначално исканата цена за обувката на Мария – Антоанета е 10 хиляди евро. По време на наддаването обаче сумата скача пет пъти и в крайна сметка анонимен купувач дава за нея близко 50 хиляди евро.

Ако може да се вярва на историята, тя е била част от любимия чифт обувки на френската кралица, която ги носила доста често в ежедневието си. Името на Мария-Антоанета е изписано върху тока, а самата обувка е изработена от фин бял сатен.

- реклама -