Историята на Хелоуин

Цветният и необичаен празник Хелоуин (Halloween) е много млад за нашите ширини, но популярността му расте. В наше време Хелоуин се отбелязва по много места и ъгълчета на планетата. Въпреки това, историята на възникване и традицията за празнуване не е известна на всички.

За мнозина този празник се свързва само с причудливо изрязани тикви и страховити костюми, модни вечеринки и флашмобове. Но това е разочароващо, защото външните атрибути са само малка част от този древен празник, основан още по време на езичеството. Нека повдигнем една от завесите на неговите тайни и да се потопим в най-притегателния и мистичен празник на есента:

Историята на празника

Хелоуин се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в Деня на Вси Светии. По-рано Хелоуин се е наричал “Бдението на Самхейн” и бил основан от келтските племена и друидите, като се е зародил преди повече от 2 хиляди години.

До 1845 година в САЩ Хелоуин бил забранен, защото го свързвали със смърт, ужаси и окултизъм. Това не е учудващо, защото дори името му е произлязло от думата Helavinn. Хел е келтска богиня на смъртта, нейното име се превежда като “бездна”, “смърт”, а освен това има корените на думата hell – «ад».

Но след изпълване с имигранти на територията на САЩ празникът не само се възродил, но и получил “нов живот” стремително разпространяващ се по всички страни и континенти на новия свят.

Има версия, че традициите и историята на празника се коренят дълбоко в дохристиянската история. Келтските предци били тясно свързани с природата и се стараели да живеят по нейните биоритми. Така 31 октомври станал последният ден от годината по календара на келтите – денят, когато природата променя целия ритъм на живот и психика на човек, ден за събиране на урожая.

С идването на християнството празникът бил заменен, за да се премахнат вярванията на друидите, и този ден бил отнесен към Деня на Вси Светии – ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Въпреки това, сливането на датите дало обратен ефект и езическият празник не само оцелял, но влязъл в народното съзнание като църковен. Макар да са се постарали да се изтрие духовната част от Хелоуин, неговите мистични корени все пак се запазили, а покрай тях и различните гадания и магически ритуали.

Традициите на Хелоуин 

Смята се, че в този ден границата между световете става толкова тънка, че хората и духовете могат да проникнат в света на другите. В този ден зимата идва на смяна вместо лятото, денят се сменя с нощта, а животът – със смъртта.

Нощта на Самхейн размива всички бариери между духовното и материалното, свръхестественото просто стъпва на земята, плашейки случайно оказалите се по това време на улицата хора. Това е времето на най-висш психически подем, който дори да не можем да видим, можем да усетим.

Днес от древния езически празник е останал набор от забавни увлекателни традиции. В тази нощ е прието да се обличат костюми на нечистите сили и да се устройват маскаради.

Неотменимият символ на Хелоуин е тиквената глава. Премахва се вътрешността на тиквата, изрязва се лице и вътре се поставя свещ. Тиквата символизира едновременно краят на събирането на реколтата, злите сили и огънят, който да ги плаши. Така странно се концентрират древните поверия в един предмет.

В тази нощ децата тропат по портите с викове «Treat or trick!» “Лакомство или номер!” Ако не принесете в жертва някой друг бонбон, тези малко разбойници могат да се пошегуват жестоко с вас, като например ви намажат вратата със сажди.

Огънят 

За да не привличат вниманието на гуляещите по земята зли духове, хората гасили светлината в домовете си. Палели само свещи от свещения огън на друидите, тъй като това огнище било способно да защити дома от нечеститите. Хората вярвали, че свещеният огън ще ги грее и пази дома им през цялата зима.

В Мексико например на Хелоуин всички гробища се покриват с огромни количества горящи свещи, понеже торсионните полета на огъня са най-добрият портал с тънкия свят.

Маскирането

Истинските корени на традицията хората да се маскират в “нечисти сили” в днешно време са загубени. Смисълът е доста замъглен, но някои източници твърдят, че дегизирането като вампири, караконджули и т.н. има охранителен характер. Хората не бягат от страховете си, а точно обратното – използват ги.

Те се сражават със злите духове с тяхното оръжие – сплашването. Това е част от моралното възпитание, подготвящо човек да живее сред опасните условия на дивата природа.

Празнуването 

В този ден дори чистенето имат дълбок смисъл. Събирайки всички ненужни неща, си спомнете всички обиди и разочарования, вложете всичко негативно в събрания боклук и се избавете от него, прочиствайки не само своя дом, но и себе си.

Желателно е празникът се да отбелязва в тих семеен кръг, да си спомним за отишлите си от нас роднини, да запалим свещ и да приготвим ястия от тиква. Препоръчително е да се отдели време за осмисляне и обобщение на изминалата година.

 

- реклама -