Историята на екзекутиран крал колекционер излиза от тъмното минало

Кралската художествена академия отново обединява големи произведения на изкуството, общото между тях е, че са били притежавани от Чарлз I, крал на Англия от 1625 г. до 1649 година, когато е екзекутиран

Изложбата, разказваща за неговата любов към изкуството е озаглавена „Чарлз I: Крал и колекционер“ (27 януари – 15 април), съобщава Artprice.

Крал Чарлз I събрал една от най-необикновените колекции от изкуство на своето време, придобивайки творби на някои от най-добрите художници от миналото – Тициан, Мантеня, Холбайн, Дюрер – и възлагайки работа на на водещи съвременни творци като Ван Дайк и Рубенс.

До смъртта му през 1649 г. кралят е един от големите колекционери, но след смъртта му 1500 от неговите картини са продадени и разпръснати.

Това се дължи донякъде на лошото водене на държавните дела (и проблеми наследени от баща му) конфликта с Парламента и Гражданската война, която предизвиква и екзекуцията заради държавна измяна.

По-късно почти 200 картини са отново изкупени от сина на краля, Чарлз II, и те са останали в Кралската колекция до днес. Деветдесет от тях ще бъдат покадани в изложбата.

Други 100 са идентифицирани в други колекции, от които 60 са взети назаем за експозицията. Кураторът Пер Румбърг, казва, че „качеството, а не количеството“ е критерий за подбора, въпреки че екипът се стреми да намери ключови произведения.

Акцентите включват портрет в цял ръст на Чарлз I, дело на Антонис Ван Дайк (около 1636 г.) взет от Лувъра, който се завръща в Англия за първи път след екзекуцията му.

Показан е и инвентара на Болейската библиотека от 1639 г. за колекцията на Чарлз I, съставен от първият куратор на кралските картини, Авраам ван дер Доорт.

Без него организаторите никога не биха могли да представят тази еспозиция, се казва в изявлението.

- реклама -