Историята на джинджифиловите сладки и как да си ги приготвим

Историята на джинджифиловите сладки и как да си ги приготвим. Никой друг сладкиш не символизира празниците така, както джинджифиловите изделия в многобройните им форми – от къщички, през обсипани с бонбони джинджифилови човечета, до подправени хлебчета, подобни на торта.

В средновековна Англия терминът „джинджифил“ е означавал просто „консервиран джинджифил“ и се е прилагал за десертите, които познаваме, едва през XV век. Сега терминът се използва в широк смисъл за описание на всякакъв вид сладкиши, които съчетават джинджифил с мед.

Коренът от джинджифил е култивиран за първи път в древен Китай, където е бил често използван като лечебно средство. Оттам той се разпространява в Европа по Пътя на коприната. През Средновековието той е предпочитан като подправка заради способността му да прикрива вкуса на консервираните меса. Твърди се, че Хенри VIII е използвал отвара от джинджифил с надеждата да изгради устойчивост към чумата. Дори и днес използваме джинджифила като ефективно средство за лечение на гадене и други стомашни неразположения.Джинджифиловите къщички се появяват в Германия през 16 век. Сложните къщички с курабийки, украсени с фолио в допълнение към златните листа, се свързват с коледната традиция. Популярността им нараства, когато Братя Грим написват историята за Хензел и Гретел, в която главните герои се натъкват на къща, направена изцяло от лакомства в гората. Не е ясно дали джинджифиловите къщички са резултат от популярната приказка, или обратното.

Необходими продукти:

2 ч.л. канела

1/2 чаша меласа

3/4 сода за хляб

3 1/4 брашно

1 с.л. джинджифил

1/2 ч.л. сол

3/4 ч. масло

1/2 ч.л. индийско орехче

3/4 ч.л. карамфил

1 яйце

1/2 ч. кафява захар

1 1/2 1.л. ванилия

За глазурата:

2 ч. пудра захар

3 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Сложете заедно брашното, джинджифила, канелата, содата, карамфила, солта и индийското орехче. След това разбийте маслото и захарта, а към тях добавете меласата, ванилията и яйцето. Към тази смес постепенно добавяйте брашното, като не спирате да бъркате. След като тестото е готово го разделете на две части и го преберете в хладилника за около час. Когато е минало нужното време, включете фурната да загрява на 180 градуса и започнете да разточвате тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете го в желаните форми и ги наредете върху хартия за печене, като печете между 8-10 минути.

- реклама -