Джина Хаспел

Историята на Джина Хaспел – от агент под прикритие, до първата жена шеф на ЦРУ

Тя постъпва като агент на ЦРУ през 1985-та година. По-голямата част от кариерата й преминава под прикритие в Европа. Това е Джина Хaспел – от днес новия директор на ЦРУ.

За пръв път жена поема американското разузнаване

Постът Хaспел поема от Майк Помпео, който става държавен секретар на САЩ след изненадваща рокада на Тръмп, който днес уволни Рекс Тилърсън.

Джина е пример за перфектен агент и отдаден на родината си патриот, който е в служба на ЦРУ вече 30 години. Тя има нескрит потенциал да кара всички около себе си да работят, като сама ги заразява със своя работохолизъм“, казва самия Помпео за досегашната си заместничка.

Тъмното петно

Като всеки таен агент, сигурно ще останат доста неразкрити факти от живота и делата на госпожа Хаспел. Американски медии обаче веднага припомниха един тъмен момент от нейната кариера – през 2005-та тя е участвала в мъченията на двама предполагаеми терористи в таен затвор в Тайланд.

За разпитите с нечовешки средства става ясно, след изтичането на видеозаписи от изтезанията. Според разследването именно новата директорка на ЦРУ е давала нарежданията за тях. Малко по-късно записи бяха тайно унищожени.

- реклама -