Историята на Анджело, който живя едва 8 дни и стана донор на друго бебе

Анджело живя 8 дни, спаси живот и стана ангелче. Валентина събира сили да разкаже историята на своя малък ангел-герой 2 години и половина след трагедията в семейството. Историята на малкия донор докосна хиляди по целия свят. През лятото на 2016 г. Валентина дава живот на най-новия член на семейството си. Анджело се ражда на 22 юли, тежи 3,850 кг.

Първите мисли на майката са „Прекрасното ми момченце с кожата мека като кадифе, с блясък, който трудно се забравя.“ И в този момемент чува гласът на доктора „Не може да диша самостоятелно“.

Екипът от неонатолози в „King’s College Hospital“ прави всичко по силите си, за да поддържа жив Анджело Рей. Установена е липса на мозъчна дейност. „Съжалявам, но не можем да направим нищо, за да спасим бебето ви“ – най-тежките думи, които Валентина и Луиджи чуват в живота си.

Майката и бащата не се отделят от малкия кувьоз, в който се намира детето им. Разбирайки, че смъртта е неизбежна, те избират да дарят органите му на друго бебе, за което това би било единствената надежда за живот.

6-годишното братче на Анджело, Леоне, решил да почете на малкия си брат приказка, без да обръща внимание на всички тръби, които поддържат живота му. Баткото нарисувал и рисунки, които залепили от вътрешната страна на кувиоза.

Анджело живее едва 8 дни.

Даряването на органи на бебе, което е под 28 дни, е изключително опасно. Екипът на болницата е изправен пред сериозно предизвикателство, защото това е първият подобен случай в практиката им.

Решават да съхранят сърдечните клапи на бебето, които могат да  бъдат трансплантирани до 10 години веднага щом се появи подходящ реципиент. Скоро семейството научава, че такъв има – малко бебе със сърдечна недостатъчност. И чудото става – 8-дневно новородено дари живот на друго бебе.

сн. Фейсбук

Две години след загубата на Анджело, семейството е благословено с още един син – през август 2018 г. се ражда Матия. Той е здрав и радва мама, тате и батко.

 

- реклама -