История за милиони: Какво ще стане с картината на Джаксън Полак, открита у нас?

История за милиони: Какво ще стане с картината на Джаксън Полак, открита у нас?. Докъде стигна случаят „Джаксън Полък“ и мистериозната картина, открита у нас? Румъния иска да прибере картината, която се приписва на американския художник Джаксън Полък и беше открита в България.

Това твърдят румънски медии. Министърът на културата в Букурещ Лучиан Ромашкану, обаче, отрече това да е възможно. И постави под въпрос достоверността на печата на комунистическия лидер Николае Чаушеску, посочва NOVA.

По-рано в четвъртък двамата министри на културата – българският и румънският проведоха телефонен разговор. Лучиан Ромашкану не вярва, че картината някога е била в колекцията на Чаушеску.

„От дискусиите, които проведох с Националния исторически музей и Националния музей на изкуството, разбрах, че картините на Николае Чаушеску никога не са имали такъв печат на гърба и никога не е инвентаризирана картина на Джаксън Полак”, уточни Ромашкану. Според румънските специалисти е невъзможно да има картина от такъв ранг, за която да не се знае.

„Трудно ми е да повярвам, че там е подписът на Чаушеску. Все пак ще изчакам да видя какво ще ми отговори министърът на културата в България”, каза още Ромашкану.

А само за NOVA близки на последния собственик на картината заявиха, че мъжът вече не е на територията на страната. Според източници той управлявал фирма, чиято основна дейност, според Търговския регистър, е търговия с произведения на изкуството и организирането на аукциони и търгове.

Междувременно от фондацията „Полък-Краснър” отговориха за автентичността на творбата – че не получавали запитвания от българските институции за откритото платно. И че не те могат да докажат авторството на Полък.

- реклама -