Историци до медиите: Френското предложение за РСМ е най-подходящият вариант за България

Историци: Френското предложение за РС Македония е най-подходящият вариант за България

Така нареченото френско предложение относно присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз на този етап е най-подходящият вариант, който България може да получи. Такава позиция изразява проф. Николай Овчаров, говорител на Националния кръг „За Македония“ (НКМ), изпратена до медиите.

„В съгласие с другите двама говорители на НКМ, професорите Ана Кочева и Пламен Павлов, заявявам, че като цяло одобряваме изказаната по-рано позиция на Политическа партия ГЕРБ и на нейния председател Бойко Борисов по отношение на т.нар. френско предложение относно Република Северна Македония. Всъщност е по-добре то вече да бъде наричано „предложение на Европейския съюз“, се посочва в позицията.

Това предложение трябва да се разглежда и отстоява от българската дипломация като рамка, в чиито граници тепърва предстоят преговори, което трябва да бъде ясно разписано в съответните документи, отбелязва проф. Овчаров. По думите му е добре, че в тези преговори вече страна става ЕС, чийто член е Република България.

„Именно в тези преговори ще трябва да се намерят подходящите и удовлетворяващи българската страна решения относно историческата и езиковата проблематика. И веднъж завинаги да се забрави думата българско „малцинство“ в РСМ, която някои политици неразумно употребяват в изказванията си. Защото, както се видя от последните два дни, в България вече се надигат македонисти, претендиращи за „македонско“ малцинство у нас“, се посочва в позицията.

„Сега топката е в полето на РСМ. И сега ще стане ясно колко тя действително иска да стане член на ЕС. Нещо, в което лично аз дълбоко се съмнявам“, отбелязва проф. Николай Овчаров.

- реклама -