Историческо: Тръмп даде показания под клетва по дело за измама в Ню Йорк

Историческо: Тръмп даде показания под клетва по дело за измама в Ню Йорк. Доналд Тръмп свидетелства под клетва в продължение на няколко часа по гражданско дело в Ню Йорк, което обвинява бившия президент и три от децата му в бизнес измами, предаде АФП.

Показанията при закрити врата бяха

дадени седмица след историческото обвинение на Тръмп по наказателно дело в съдебна зала в Манхатън по отделно дело.

76-годишният републиканец

е изправен пред множество щатски, федерални и конгресни разследвания, които заплашват да усложнят кандидатурата му за възвръщане на президентския

пост на изборите за Белия дом догодина.

Продължителните показания бяха вторият път, в който той седна за въпроси по делото, заведено от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс.

Тръмп пристигна в офиса на

Джеймс в долната част на Манхатън около 10:00 ч. сутринта (1400 ч. по Гринуич) и се върна в Тръмп Тауър

на Пето авеню малко след 18:30 ч.

„Това гражданско дело е нелепо, точно както всички останали дела за намеса в изборите, които се водят срещу мен“, написа той в социалната си мрежа Truth Social преди показанията си.

Адвокатът на Тръмп и говорителят на

Джеймс не отговориха на молбите за коментар. Джеймс съди Тръмп, Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп още през септември миналата година, като твърди, че те са извършили

„невероятна“ измама в Trump Organization.

В нейния иск се твърди, че в продължение на години те са лъгали данъчните инспектори, кредиторите и застрахователите в схема, която редовно е изкривявала стойността на имотите на организацията, за да се обогатяват.

Джеймс заяви, че те са предоставили

фалшиви декларации за нетната стойност на Тръмп и фалшиви оценки на активите, „за да получат и удовлетворят заеми, да получат застрахователни обезщетения и да плащат по-ниски данъци“.

Тръмп, който е фаворит за номинацията

на републиканците на президентските избори догодина, използва обичайния си рефрен „лов на вещици“, за да опише случая.

- реклама -