Историческо: Сонда на НАСА докосна слънцето

Космическата сонда на НАСА „Паркър“ стана първият апарат, навлязъл в атмосферата на Слънцето, съобщи американската космическа агенция.

Сондата е прелетяла през слънчевата корона – най-горния слой на атмосферата на Слънцето, вземайки проби от частиците и магнитните полета там, съобщи НАСА и нарече събитието „гигантски скок за науката за Слънцето“, съобщи Асошиейтед прес.

„Докосването до Слънцето“ на сондата „Паркър“ е паметен момент за науката за Слънцето и истински подвиг“, каза научният директор на американското космическо ведомство Томас Цурбухен.

НАСА съобщи, че космическата сонда е намерила подходящите условия за влизане в слънчевата атмосфера по време на осмото си прелитане, което е станало на 28 април.

Преминаването е продължило няколко часа, съобщи НАСА във вторник на среща на Американския геофизичен съюз. Учените посочиха, че са били необходими няколко месеца, за да получат данните, и още няколко, за да ги потвърдят.

Сондата продължава да обикаля Слънцето спираловидно. Следващото прелитане, насрочено за 22 януари, вероятно ще отведе „Паркър“ отново в слънчевата корона, посочи американската космическа агенция.

 

 

- реклама -