Чогори, K2

Историческо! При -40 градуса и ветрове от 200 км/ч 10 непалци изкачиха К2 през зимата

10 непалци от 3 експедиции влязоха в историята като първите, изкачили най-трудния 8-хилядник – Чогори или както още е известен К2 през зимата. Това бе единственият връх, който не бе покоряван през този период от всички 14.
Непалците се обединиха, за да направят немислимото. Тръгнаха около 1 часа сутринта и стигнаха върха в 17 часа или след невероятните 16 часа преход, съобщава „24 часа“.

10 метра преди върха десетимата се събрали на едно място, хванали се за ръце и тръгнали заедно, за да няма първи, който да е постигнал това.

Нимал Пурджа, Галейе Шерпа, Минма Давид Шерпа, Мингма Г, Сона Шерпа, Мингма Терзи Шерпа, Пем Хири Шерпа, Дава Темба Шерпа, Кили Пемба Шерпа и Дава Тензин Шерпа изпяха и химна на родината си, за да ознаменуват събитието.

К2
сн. Би Би Си

К2, който е 8611 метра се смяташе за непокорим през зимата заради температура от минус 40 градуса и ветрове от 200 км/ч. Според всички алпинисти той е доста по-труден за изкачване от Еверест дори през лятото.

Връх Чогори

Разположен в планинската система Каракорум, Чогори е на второ място след Еверест (8 848 м) по височина. Това е най-северният осемхилядник в света и се смята за един от най-трудните за изкачване.

По-рано беше съобщено, че повече от 50 спортисти от Непал, Великобритания, Германия, Исландия, Испания, САЩ и други страни са пристигнали в Пакистан в края на декември, за да се опитат да покорят този връх през суровото зимно време.

Доскоро K2 оставаше единственият осемхилядник, който не е изкачван през зимата. Опитите за завладяване на Чогори са правени само през най-топлото и благоприятно време на годината, през юли и август. Тези изкачвания, обаче са много рисковани. Чогори е награден с епитетите „дива планина“ и „планина убиец“ заради големия брой алпинисти, загинали по време на изкачването – 86. През 2008 г. загинаха наведнъж 11 членове на международна експедиция, което се счита за най-голямата трагедия в планината в историята на алпинизма

И докато непалците отбелязаха своя исторически успех, К2 обаче взе поредна жертва. Испанецът Серхи Мигноте загина при слизане от лагер 3 към базовия лагер, като е паднал в пукнатина. Той е на 46 години и бе член на ескпедицията, в която е и нашият Атанас Скатов.

 

- реклама -