Джуно

Исторически успех за Джуно: влезе успешно в орбитата на Юпитер

Исторически успех за американската космическа сонда „Джуно“. След успешна маневра рано тази сутрин българско време, „Джуно“ навлезе в орбитата на Юпитер.

Летателният апарат на стойност 1,1 милиарда долара започна опитите си за навлизане в траекторията на газовия гигант около 7 часа сутринта.

Юпитер
Екипът на НАСА в еуфория от добрите новини

Неговото пътуване започна преди пет години, когато беше изстрелян в открития Космос от площадката „Кейп Канавъръл“ във Флорида. Оттогава „Джуно“, кръстен на римската богиня на брака Юнона, е прелетял над 2,7 милиарда километра.

За да може успешно да бъде уловен от гравитацията на Юпитер, сателитът трябваше да забави скоростта си до 209 200 км/ч.

Гласът на Юпитер

Още преди да се доближи съвсем до Юпитер, „Джуно“ успя да зарадва изследователите на НАСА. При приближаването си към планетата сателитът улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминаваше през магнитното поле на Юпитер на 24 юни.

Юпитер

Според учените извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на „Джуно“ в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

Мисията 

С влизането си в орбитата на Юпитер, „Джуно“ започва 20-месечна мисия, по време на която изследователите се надяват да научат повече за това колко вода има на най-голямата планета от Слънчевата система, от какво е съставено ядрото й и какъв е нейният произход преди милиарди години.

Юпитер

Това е и първата човешка мисия, която ще се опита да установи какво се крие под гъстите облаци, обвиващи Юпитер.

Първата обиколка на сателита около петата планета от Слънцето ще продължи 53 дни, като следващите обиколки ще са по-кратки. След като извърши всички предвидени 37 завъртания около Юпитер, „Джуно“ ще завърши пътя си като се гмурне под облаците на планетата, което трябва да стане през 2018 г.

Апаратът не е първият, който успява да навлезе в орбитата на Юпитер, но за разлика от „Галилео“, изстрелян през 1989 г., „Джуно“ ще обикаля планетата на много по-малко разстояние, отбелязва АФП.

- реклама -