Исторически успех за България: Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ достигна Антарктида

След 50 дни плаване българският кораб “Св. св. Кирил и Методий” достигна остров Ливингстън, Антарктида.

Това е първият ни военен научноизследователски кораб, който достига Ледения континент – дългогодишна мечта и изключително постижение за България, каза пред БНР проф. Христо Пимпирев, ръководител на 31-ата ни мисия до Антарктида.

Корабът акостира в 18:44 ч. местно време на 13 февруари (23:44 българско време) – по график и в добри атмосферни условия, след като премина едно от най-опасните места по пътя към Антарктида – проливът на Дрейк. В момента полярниците разтоварват багажа, каза проф. Пимпирев, който часове по-рано отпразнува 70-ата си годишнина на борда на българския кораб и беше поздравен с изпълнение на гайда, а екипажът на плавателния съд изписа с телата си числото 70 (видеозапис можете да видите тук).

“Не може да не ме развълнува, все пак аз присъствах със своя юбилей на моята любима Антарктида – бялата любовница, както я наричаме”.

Проф. Христо Пимпирев

Проф. Христо Пимпирев

С акостирането на кораба завърши първата част на едно епохално плаване, каза професорът.

„За първи път в българската морска история научноизследователски кораб с български флаг, с български екипаж, учени и логистици на борда, през световния океан, през най-бурните води на земята – проливът на Дрейк, успява да достигне Антарктида и да пусне котва пред българската полярна база – това е изключителен успех за България! Трябва всички да сме горди, защото ние вече сме сериозно причислени изцяло към полярните държави, при това с едно голямо уважение.“

- реклама -