Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС. Така двете страни бяха одобрени като кандидати за членство в Европейския съюз. За това се договориха лидерите на 27-те страни. Решението е историческо, защото Украйна официално внесе искане за членство преди по-малко от 4 месеца. С безпрецедентна бързина всички европейски институции придвижиха кандидатурата.

До фактическото влизане на страната в Общността обаче вероятно остава много време. От една страна руската инвазия в Украйна не изглежда дори близо до края си. Европейската комисия вече връчи на Киев списък със седем искания за мащабни промени. Те включват реформа на Конституционния съд, нова процедура за назначаване на прокурори, система за борба с прането на пари и нови закони за правата на малцинствата.

„Споразумение. #EUCO току-що реши Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС. Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС”, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Twitter.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства получаването от страната му на официален статут на кандидат за членство в Съюза. В Twitter той написа: „Това е уникален и исторически момент в отношенията между Украйна и Европа. Благодарност към Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и лидерите на ЕС за подкрепата. Бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС”.

Коментар в социалните мрежи направи и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Днес е добър ден за Европа. Поздравления за президентите Володимир Зеленски и Мая Санду и на министър-председателя Иракли Гарибашвили. Вашите страни са част от нашето европейско семейство. И днешното историческо решение потвърждава това”, заяви тя.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено