Исторически Клинтън

Исторически избор за Америка – Клинтън или Тръмп (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

Кой ще е следващият президент – Доналд Тръмп или Хилари Клинтън ще стане ясно до часове.

Дълги опашки от желаещи да гласуват американци се извиха пред много избирателни секции в САЩ.

Вижте как Америка гласува в галерията:

Двамата фаворити също гласуваха при извънредни мерки за сигурност.

Хилари Клинтън обеща да обедини Америка

„Както и преди съм казвала, наистина искам да бъда президент за всички: както за гражданите, които гласуват за мен, така и за онези, които не ме подкрепят“, каза Клинтън. „Разделението не само беше показано, но беше и засилено“, по време на тези избори“, допълни тя.

Призив в подкрепа на Клинтън отправи и президентът Барак Обама.

„Моля ви да направите за Хилари това, което направихте за мен… Имате шанса да отхвърлите грубата, разединяваща и подла политика, която ще ни дърпа назад“, каза Обама.

Тръмп провери дали жена му е гласувала за него

Докато упражняваше правото си на глас кандидат-президентът Доналд Тръмп беше уловен от камерите как опитва тайно да провери за кого е гласувала съпругата му Мелания.

https://www.youtube.com/watch?v=qPshWYwfGbw

Малко преди края на изборния ден Тръмп призова избирателите да отидат до избирателните секции и да гласуват за него.

„Не се отказвайте, продължавайте да окуражавате хората да отидат да гласуват. Тези избори съвсем НЕ СА ЗАГУБЕНИ! Върви добре за нас, но остава още време. НАПРЕД ФЛОРИДА!”, написа милиардерът Тръмп в туитър.

Пред FoxNews Тръмп добави, че машините за гласуване прехвърлят негови гласове към опонентката му. „Има данни, че хората гласуват за републиканците, а бюлетините им отиват за демократите. Съобщават, че това се случва на различни места”. Тръмп не уточни кои райони има предвид.

Първите резултати

Екзитпол: Тръмп побеждава в Кентъки и Ню Хемпшир

Първите резултати от екзитпол дават преднина на кандидата на републиканците Доналд Тръмп в щатите Кентъки и Ню Хемшър, предаде СNN.

Избори САЩ 2016

Кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън води в шест от седемте ключови щати, показа прогноза от вторник следобед, пише „Политико“.

Клинтън запазва преднината си в Колорадо (47%), Флорида (49%), Невада (47%), Охайо (46%), Пенсилвания (48%) и Уисконсин (49%), докато нейният съперник Доналд Тръмп води в Айова (46%).

Според интернет ресурса Slate кандидат-президентът на Демократическата партия води в щатите Колорадо, Флорида, Охайо, Невада и Уискънсин. Съперникът й Доналд Тръмп печели в щата Пенсилвания.

46 милиона избиратели пуснаха бюлетина в рамките на предсрочното гласуване в страната. Във Флорида за бившата първа дама гласуваха 1,78 млн. души, а за Тръмп 1,67 милиона. В Охайо Клинтън изпреварва милиардера с 53 000 гласа, а в Невада с около 33 000. Тя води и в Айова, Колорадо и Уискънсин. В Пенсилвания Доналд Тръмп събира 99 000 гласа, а Хилари – 85 000.

Slate уточнява, че преброяването на бюлетините от предсрочното гласуване продължава и може да настъпят промени.

Първите избирателни секции в САЩ затвориха в 1:30 наше време

Това са секциите в Охайо. Последните секции затварят в 7:00 в щата Аляска.

- реклама -