Испания, парламентарни избори

Испанците гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Испания днес се провеждат третите парламентарни избори за по-малко от четири години.

Премиерът социалист Педро Санчес се надява, че гласоподавателите ще му дадат силен мандат да остане на поста, който зае преди 11 месеца. Тогава с гласуване на недоверие беше свален от власт неговият консервативен предшественик Мариано Рахой. Въпреки това около една трета от запитаните в социологическите проучвания от последната седмица на предизборната кампания казват, че не знаят за кого ще гласуват.

Изглежда сигурно, че появилата се неотдавна партия „Вокс“ ще вкара крайнодесни депутати в долната камара на парламента – Конгреса на депутатите, за пръв път от 80-те години. Силно представяне на „Вокс“ ще е изключително важно за това консервативната Народна партия и десноцентристката „Сиудаданос“ („Гражданите“) да съставят коалиционно правителство на мнозинството и да отстранят премиера.

Санчес призова избирателите да гласуват за най-старата испанска национална партия, „за да не позволим на трите партии от десницата да обединят сили“. Той беше принуден да свика тези предсрочни избори, тъй като не успя да прокара законопроекта за националния бюджет в парламента през февруари.

В следващия парламент вероятно ще влязат пет големи национални партии. Според социологическо проучване с участието на 16 194 души, имащи право да гласуват, Испанската социалистическа работническа партия ще спечели 30 процента от гласовете, Народната партия – 17 процента, „Гражданите“ – 13 процента, крайнолявата „Унидос подемос“ („Заедно можем“) – 12 процента и „Вокс“ – 11 процента.

Право да гласуват имат 37 милиона испанци – 34,5 милиона, живеещи в Испания, и над два милиона в чужбина, посочи испанската избирателна служба.

Един от основните въпроси в тази предизборна кампания беше Каталуния. Десницата и левицата взаимно се обвиняваха, че ръководят неправилно отношенията между Мадрид и регионалното каталунско правителство. Имаше търкания и по въпроса за данъчната политика – десницата предложи намаляване на данъците с цел даване на тласък на икономиката, а левицата предложи увеличаване на данъците на най-богатите, за да преразпредели тяхното богатство и да помогне на най-бедните.

- реклама -