Мариано Рахой нападение Испания Барселона

Испанският премиер Мариано Рахой: Цяла Испания е солидарна с Барселона!

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната му е солидарна в скръбта си с Барселона и другите градове в Европа, пострадали от атентати.

След вчерашния атентат Рахой посети Барселона. Той заяви, че в момента пострадалите и роднините и приятелите им са основният приоритет на властите. Той каза, че Каталуния е била ударена „днес от джихадисткия тероризъм, както други градове по света“.

По думите на испанския премиер жителите на Париж, Ница, Брюксел, Берлин и Лондон са изпитали „същата болка и несигурност, както изпитаната днес от Барселона“. Рахой обяви тридневен траур за цяла Испания.

„Нашият приоритет е да спасим животи. А другият ни приоритет е полицейското разследване, да намерим отговорните за атентата, както и всеки, който им е помагал пряко или непряко“, каза регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от АП.

За Испания вчерашният атентат е най-кървавият от 2004 г., когато вдъхновени от Ал Кайда атентатори извършиха координирани нападения срещу пътнически влакове в Мадрид, при които загинаха 192 души.

- реклама -