мариано рахой Испания Каталуния независимост Пучдемонт

Испанският премиер иска Пучдемон да изясни обявява ли независимост на Каталуния или не

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой поиска от лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да изясни дали обявява независимост на региона.

Това предават световните агенции.

Според Мариано Рахой това е важно, преди Мадрид да предприеме следващи стъпки спрямо региона.

Рахой обвини Пучдемонт,  че е създал „преднамерено объркване“.

Рахой заяви също, че Мадрид не изключва прилагането на член 155 от конституцията, който позволява отмяна на самоуправлението на Каталуния.

„Тази мярка, която правителството може да приеме съгласно член 155 от нашата конституция – има за цел да предложи на гражданите яснотата и сигурността, която изисква въпрос от такова значение“, каза Рахой.

„Необходимо е спешно да се сложи край на ситуацията, през която Каталуня преминава – да върнем безопасността, спокойствието и да направим това възможно най-бързо“, добави той.

Испанското правителство се събра на извънредно заседание, след като снощи лидерът на Каталуния Карлес Пучдемонт, вицепремиерът Ориол Хункерас и председателят на парламента Карме Форкадел, поставиха подписите си под декларация за независимост.

Документът също така бе подписан от депутати от партиите, подкрепящи независимостта – „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“, които имат абсолютно мнозинство в парламента – 72 мандата.

Преди това, в реч в регионалния парламент, Пучдемон заяви, че резултатите от референдума на 1 октомври, дават правото да се обяви създаването на независима държава, но поиска от парламента да прекрати обявяването на независимост, за да започне диалог с Мадрид.

Повече подробности министър-председателят на Испания ще представи в речта си пред парламента, насрочена за 16 часа (местно време).

 

- реклама -