меч, Майорка, мегалит, археология

Испанският Ескалибур: На Майорка намериха меч на 3200 години – Снимки, Видео

Археолозите, работещи на испанския остров Майорка, случайно се натъкнаха на меч на 3200 години.

Това е едно от малкото оръжия от бронзовата епоха, намерени на острова, по-известен със своите слънчеви плажове, предаде Daily Mail.

Мечът е намерен близо до каменен мегалит, известен на местния език като „талайот“, които са построени от тайнствената таилиотична култура, която е процъфтявала на островите Майорка и Менорка около 1000-6000 г. пр.н.е.

Екипът е подготвял мястото за показване на публиката, когато двама археолози вдигат скала и виждат нещо стърчащо от земята. За тяхно учудване се появява меч.

„Беше огромна изненада. Не очаквахме да открием нещо подобно, защото районът вече е бил изследван многократно“, каза Жуам Дейа – един от главните археолози на обекта.

Мегалитът е бил разграбен в далечното минало от римляни и други нашественици. Бил е старателно изследван през 50-те години на миналия век, така че никой не е очаквал да открие други артефакти.

Освен счупен връх, мечът е в добро състояние, въпреки че е над 3000 години. Екипът от археолози смята, че датира от около 1200 г. пр.н.е.

Те смятат, че мечът е бил преднамерено оставен на мястото, вероятно погребан като дар от благородно или аристократично семейство. За самия мегалита се смята, че е бил важен религиозен и церемониален обект.

- реклама -