Испански съд разпореди задържането на 8 каталунски политици

Испанският съд разпореди осем членове на разпуснатото каталунско правителство да бъдат задържани, докато се очакват допълнителни разследвания за ролята им в сепаратистките действия в региона.

Сред обвиняемите е Ориол Хункерас, заместникът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

По-рано стана ясно, че съдът иска европейска заповед за арест на Пучдемон и за още четирима членове на старото регионално правителство.

Политиците, за които се смята, че са в белгийската столица, бяха призовани за съда, след като прокурорите ги обвиниха в подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства. Според в. „Вангуардия”, вече е издадена официална заповед за ареста им от Националния съд на Испания.

По информация на в. „Ел Паис”, задържане ще избегне само Санти Вила, който доброволно се оттегли от поста на съветник по бизнеса и науката преди обявяването на независимостта на Каталуния. Съдът му позволи да остане на свобода под гаранция от 50 000 евро.

На 27 октомври каталунският парламент одобри резолюция за независимост на региона. Час по-късно сенатът на Испания одобри прилагането на член 155 от Конституцията, който позволява въвеждане на пряко управление в Каталуния. Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че всички членове на женералитета са отстранени от длъжност, регионалният парламент се разпуска, а на 21 декември ще се проведат предсрочни избори.

- реклама -